B-skat: Hvem, hvad og hvor meget?

Hvorfor findes der forskellige typer skat? Hvad betyder a og b? Hvem skal betale det? Og hvor meget skal der betales? Få overblik og gør dit arbejde som freelancer eller lejlighedsvis honorarlønnet nemmere for dig selv.

Hvad er B-skat?

Skat er danskernes bidrag til samfundet, og det, der betaler for vores skoler, sygehuse og hjælp til udsatte. Skat er inddelt i a og b skat, og det afhænger af din arbejdstype, om du skal betale den ene eller den anden slags skat. A skat bliver automatisk trukket fra din løn som almindelig lønmodtager. Arbejder du udover eller i stedet for et almindeligt lønmodtagerjob, skal du betale b skat. Du skal selv sørge for at holde styr på og betale denne type skat. Du kan betale med din dankort, hvis din b indkomst varierer, eller indsætte det som en fast indkomst på din forskudsopgørelse under b indkomst.

Skal du betale B-skat?

Du skal betale b-skat, hvis du har b indkomst. B indkomst er alt det, du tjener i eksempelvis honorar for foredrag eller koncerter eller på freelanceopgaver. Når du arbejder som andet end lønmodtager på kontrakt, går alle pengene fra dit arbejde ind på din konto, og du skal derefter selv udregne og fratrække den skat, du skal betale. Er du selvstændig eller arbejder freelance kan der være hjælp at hente til regnestykket med forskellige online regnskabsprogrammer. Præcis hvad der passer til dig og dit arbejdsliv kan være uoverskueligt, så få overblik over dine muligheder på vores side om regnskabsprogrammer.

Hvor meget er B-skat?

B skat er den samme trækprocent som din a skat minus eventuelle fradrag som personfradrag, kørselsfradrag og så videre. Hvis du både er lønmodtager og freelancer, bliver der automatisk trukket a skat fra din indkomst som lønmodtager inden udbetaling, mens du selv skal fratrække og sørge for at betale b skat af din b indkomst som freelancer. Dine fradrag vil i første omgang blive brugt i forbindelse med din a skat, og kun hvis det hele ikke er opbrugt til din a indkomst, kan du bruge fradragene til din b skat for din b indkomst.