Beskæftigelsesfradrag – hvad er det?

Der er efterhånden rigtig mange forskellige fradrag og beskæftigelsesfradraget er et af dem. Det er dog selvfølgelig ikke et, som alle kan få del i. For at kunne bruge dette fradrag skal man enten få AM-bidragspligtig løn eller have overskud i sin virksomhed. Det betyder altså, at man eksempelvis ikke kan få det som kontanthjælpsmodtager eller lignende.

Hvad er beskæftigelsesfradraget præcist?

Beskæftigelsesfradraget beregnes ud fra ens årlige indkomst, og det sker helt automatisk så længe, at man får AM-bidragspligtig løn. Man skal altså ikke selv til at skrive det på ens forskudsopgørelse. Men i og med at det afhænger af ens indkomst, er det vigtigt, at ens forskudsopgørelse er korrekt – ellers kan man ende med at få et alt for stort fradrag. For at kunne få en præcis som muligt forskudsopgørelse, kan man gøre brug af diverse gratis regnskabsprogrammer.

Fradraget var i 2018 9,5%, men kunne dog maksimalt udgøre 34.300 kroner årligt. Hvis man for eksempel er enlig forsørger, kan det dog blive forhøjet. Men det stiger faktisk i løbet af de næste par år, så det i 2024 er på hele 10,65%.

 

Husk at forskudsopgørelsen skal være så præcis som muligt

Da fradraget jo er en procentdel af ens indkomst, er det vigtigt, at ens indkomst på forskudsopgørelsen passer til det, som man rent faktisk kommer til at fjerne.

Hvis man for eksempel har en indkomst på 250.000 kroner om året, kan man regnet med et fradrag på cirka 25.000. Men hvis man har opgivet sin indtægt som værende 350.000 vil ens fradrag være omkring 33.000. Det er altså en betydelig forskel, og i dette tilfælde vil man få et alt for stort fradrag i løbet af året.

Da det er afhængigt af indkomst, vil fradraget også varierer fra person til person. Man kan derfor ikke bare sammenligne ens fradrag med ens familie og venner uden at tage hensyn til forskelle i ens indtægt.

 

Hvad er et fradrag i det hele taget?

Efter alt den snak om beskæftigelsesfradrag sidder du måske tilbage med en følelses om hvad et fradrag overhovedet er. Det er heldigvis meget enkelt at forklare.

Et fradrag er et beløb, som du ikke skal betale skat af. Så hvis dit fradrag er på 25.000, kan du tjene 25.000 skattefrit. Det beløb kan fordeles hen over året, så du har et månedligt fradrag på 2.083 kroner.

Fradrag fås i mange forskellige former. Alle personer har for eksempel et personfradrag. Men man kan også have blandt andet et underholdsbidrag eller kørselsfradrag.

Jo flere fradrag man har, jo mindre betaler man i skat. Det betyder også, at hvis man lige pludselig begynder at tilføje en masse fradrag til sin forskudsopgørelse, som man egentligt ikke har ret til, vil man betale meget mindre i skat end man egentlig skal. Dette vil man i sidste ende skulle betale tilbage, og det kaldes også ofte et skattesmæk.

Omvendt kan man også ofte få en masse penge tilbage i skat, hvis man ikke har gjort brug af alle de fradrag, som man havde ret til. Det er nemlig fordi, man så har betalt alt for meget i skat i løbet af året. Men der er mange ting, som spiller ind, så det gælder om at være så præcis som muligt på sin forskudsopgørelse, så man ikke får en grim overraskelse.